V českých lesích se setkáváme s velkým množstvím druhů hub. Musíme ale vědět, které z nich si můžeme doma připravit k jídlu, po kterých by nám bylo nevolno, nebo jaké jsou přímo smrtelně nebezpečné. Smrtelně nebezpečných hub je v našich lesích menší množství, ale přesto je nutné si na ně dát pozor. Všechny druhy hub společně s jejich detailním popisem a fotografiemi nalezneme v některém z mnoha atlasů hub. Ano český národ je plný milovníků houbaření, a tak jsme vybaveni literaturou k tomu potřebnou. Jedlé houby můžete jakkoliv připravit ke konzumaci. Pokud sníte houbu nejedlou, neděje se nic vážného ve většině případů. Poznáte to tak, že vám bude nevolno. Měli byste tedy vědět, jaké houby jste v košíku měli a samozřejmě pro jistotu vyhledat lékařskou pomoc. Jedovaté houby jsou smrtelně nebezpečné a po jejich konzumaci je lékařská pomoc nutná!
Co má mít správný houbař?
Houbař by měl jít do lesa vhodně oblečen. Je zde velké riziko, že si domů kromě hub, přinese i klíště. Proto by měly být samozřejmostí dlouhé kalhoty a pod ně vysoké ponožky a pevná obuv. Pokud počasí dovolí, oblečte si triko s dlouhým rukávem a nezapomeňte na pokrývku hlavy. Jestli chcete mít jistotu, že budete dostatečně chráněni proti štípancům od hmyzu, použijte před vstupem do lesa repelent. Dále už houbař potřebuje jen zalamovací nožík na očištění hub, který si může také uložit bezpečně do kapsy a samozřejmě košík na úlovky. Žádné igelitky ani sáčky, houby potřebují být ve vzdušném prostředí, v igelitkách by se zapařily.
Jak utrhnout houbu?
Existuje mnoho způsobů, jak houbaři trhají houby. Někdy je těsně nad zemí odříznou, což způsobí, že mohou odříznout i prvek, podle kterého by mohli poznat jedovatou houbu. Jiní lidé zase houbu vytrhnou ze země i s okolní hlínou a podhoubím. Tím způsobí, že v onom místě již další houby nebudou růst. Jaký je tedy nejlepší způsob? Abyste nezničili houbu ani podhoubí, opatrně vykruťte její nohu z hlíny tak, abyste spolu s ní nevytáhli již zmíněné podhoubí.