Fazolky adzuki jsou v Tradiční čínské medicíně známy jako lék při extrémních stavech Yin, zejména v souvislosti s chorobami ledvin. Jsou totiž považovány za poměrně silný Yang, tedy potravinu s dostředivou, spíše stahující koncepcí. V některých názvoslovích se pro ně užívá termín „červená soja“.
Pro nás obyčejné strávníky má tato odrůda drobných plodů zvláštní význam, lze je totiž konzumovat zasyrova, podobně jako fazolky mungo, s nimiž se již léta setkáváme v podobě naklíčených drobných zrnek na pultech supermarketů. Svým složením i chutí mohou vzdáleně připomínat hrách.
Samotný proces klíčení je velmi snadný. Začneme tím, že je propláchneme ve studené vodě a ponoříme je do nádoby s vodou na 12 hodin, nejlépe přes noc do místnosti s pokojovou teplotou. Fazole vodou nasáknou a mírně zvětší svůj objem, zároveň tím dojde k nastartování životodárného procesu.
Poté vodu slijeme a fazole adzuki klíčení může začít. Umístíme je do nakličovacích misek, a to pouze vlhké. V průběhu dne je ráno a večer propláchneme studenou vodou, kterou slijeme, a ponecháme je v miskách opět bez vody, tedy jen vlhké. Takto postupujeme každý den a zhruba po 3 – 4 dnech se již dočkáme prvních klíčků. Jestliže je teplota v místnosti vyšší, kolem 28 stupňů, klíčky se vytvoří rychleji. Minimální teplota by však neměla klesnout pod 20 stupňů.
Stravitelnost a vyšší obsah výživných látek
Luštěniny jsou obecně lépe stravitelné, když jsou naklíčené, ovšem někteří lidé špatně stráví slupky. Ty velmi jednoduše ze semínek odloupnete. Pokud budou klíčky hodně dlouhé, a to se vám podaří, jestliže je necháte vzejít ve tmě, nebude nutné plody loupat, slupky se jednoduše sloupnou samy a stačí je propláchnout vodou, aby vyplavaly na povrch.
Naklíčené luštěniny obsahují řadu cenných živin, které v současné fastfoodové stravě chybí, jsou to především enzymy a minerální látky, např. hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, měď, zinek, vitamíny skupiny B, v klíčcích vitamín C, a téměř všechny potřebné (esenciální) aminokyseliny. A budete-li konzumovat luštěniny společně s jakoukoli obilovinou, získáte základní proteinovou skladbu, která se vyrovná masité stravě.